Иран обяви, че броят на заразените с новия коронавирус (COVID-19) от началото на епидемията в страната е надхвърлил 200 000 души, след като властите предоставиха на провинциите правомощия да възстановят ограничителните мерки, целящи ограничаване на разпространението на вируса, съобщава "Франс прес".

Официалните данни показват възходяща траектория на новозаразените с COVID-19 от началото на май насам, когато Иран достигна близо двумесечен минимум на регистрираните заразени.

Говорителката на здравното министерство на Ислямската република уточни по държавната телевизия, че още 2 615 души в Иран са дали положителна проба за новия коронавирус през последните 24 часа.

С това общият брой на заразените от началото на епидемията в страната, което беше преди четири месеца, вече е 200 262 души.

Новозаразените са "отражение на неспазването на ограниченията от иранците през последните две до четири седмици", подчерта говорителката, която отново призова гражданите да спазват предпазните мерки и социалната дистанция.

Тя добави, че през последните 24 часа са починали още 120 души, с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната достигна 9 392 души.

И в страната, и в чужбина има скептицизъм по отношение на официалните данни на иранските власти, като опасенията са, че истинският брой на заразените и жертвите може да е много по-голям.

Шест от 31-те ирански провинции - Бушер, Хормозган, Керманшах, Кюрдистан, Систан и Белуджистан и Западен Азербайджан - понастоящем са в "червено", най-високото ниво на опасност в страната.

Вчера пет провинции бяха в "червено".

От своя страна зам.-министърът на здравеопазването Хосеин Ерфани увери пред държавната телевизия, че Иран е осъществил това, което определя като "динамично социално дистанциране".

Мярката дала възможност "всяка провинция да реши сама" по отношение на ограничителните мерки.

Иран съобщи първите си заразени на 19 февруари и започна да предприема мерки като затваряне маловажни фирми и компании и натоварени шиитски храмове, за да ограничи вируса.

Но правителството постепенно премахна ограниченията от април, за да отвори отново засегнатата от санкции икономика.

Неотдавнашният ръст на заразените, който според правителството се дължи на увеличените тестове, а не на влошаващата се епидемия, както и новите правомощия подтикнаха някои провинции да въведат отново ограничителни мерки.