Високопоставен ирански държавен служител призова носенето на маски да стане задължително, след като страната регистрира най-големия брой починали в рамките на 24 часа от новия коронавирус (COVID-19) от повече от два месеца и половина насам, съобщава "Франс прес".

"Със сигурност се изисква носенето на маски да стане задължително", настоя заместник-министърът на здравеопазването на Иран Алиреза Раиси.

"Ако използваме маски, особено в затворени пространства и при събирания, можем много да намалим разпространението на вируса", добави той в коментари, излъчени по телевизията.

Иран отчете най-много жертви от COVID-19 от над два месеца

Иран отчете най-много жертви от COVID-19 от над два месеца

Общо в страната са починали 9 863 души от началото на епидемията

Иран съобщи първите си заразени с новия коронавирус на 19 февруари и оттогава изпитва затруднения да овладее епидемията, като броят на починалите вече наближава 10 000 души.

Иранските власти се въздържаха от налагането на задължителна блокада на хората, за да спрат разпространението на вируса, а използването на маски и предпазни средства не е задължително в повечето области.

Ислямската република затвори училищата, отмени публичните събития и забрани движението между своите 31 провинции през март, но правителството постепенно премахна ограниченията от април, за да се опита да отвори отново ударената си от санкции икономика.

Официалните данни показаха увеличаване на заразените от началото на май, когато Иран достигна почти двумесечен минимум в ежедневно регистрираните заразени.

В Иран вече над 200 000 заразени с новия коронавирус, възстановява ограничения

В Иран вече над 200 000 заразени с новия коронавирус, възстановява ограничения

Починалите са вече 9 392 души

Говорителката на иранското здравно министерство обяви днес, че още 133 души са починали през изминалото денонощие, с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната достигна общо 9 996 души.

Това го превърна в най-смъртоносния ден в Иран от 6 април насам, когато правителството съобщи за 136 починали от вируса.

Това е също така шестият пореден ден, в който Иран регистрира повече от 100 жертви от COVID-19.

Говорителката на здравното ведомство добави, че броят на официално регистрираните новозаразени през последните 24 часа е 2 531 души, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е 212 501 души.

Налице е скептицизъм както в Иран, така и в чужбина по отношение на официалните данни на страната за COVID-19, като опасенията са, че действителният брой на заразените и починалите може да е много по-висок.

Иранската валута с най-голямо обезценяване в историята спрямо щатския долар

Иранската валута с най-голямо обезценяване в историята спрямо щатския долар

Обменните бюра за кратко търгуваха 200 000 ирански риала за един щатски долар