Шефът на полицията в Орландо Джон Мина потвърди, че заподозряният Омар Матин е заявил, че действа от името на ДАЕШ („Ислямска държава”) и се е опитал да преговаря с полицията, съобщават световните агенции.

Един от войниците ни в Америка извърши инвазията в Орландо, обяви „Ислямска държава”

Един от войниците ни в Америка извърши инвазията в Орландо, обяви „Ислямска държава”

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на бюлетин

По време на пресконференция властите представиха подробности за извършеното в събота вечерта клане. Припомняме, десетки бяха убити и ранени при стрелба в нощно заведение с хомосексуалисти. Това е най-кървавото нападение в историята на САЩ след терористичния акт през 2001 година.

Агент на ФБР заяви на пресконференцията, че общо са убити 49 души. Установена е самоличността на 48 от жертвите. 24 семейства са известени. Преди се съобщаваше за 50 загинали, включително и нападателя. Обаче от ФБР уточниха, че „нападателят не е жертва”. Повече от 50 са ранените.

Кой е терористът от Орландо?

Кой е терористът от Орландо?

Избухлив, "емоционално нестабилен" и "психично болен"

Шефът на полицията в Орландо обясни, че е имало служител на полицията, който е работил в заведението, но не е бил на служба в този момент. Той е чул стрелбата и започнал да стреля по нападателя в близост до един от входовете на сградата. Малко по-късно са пристигнали още служители на полицията. Те нахлули в бара и открили огън по Матин, който бил принуден да спре да стреля и да се изтегли към тоалетните с няколко заложници.

Мина разкри, че стрелецът се е скрил в тоалетни в заведението, където е държал няколко заложници, а в същото време полицията е успяла да изведе десетки хора от сградата.  По думите му около 15 заложници е имало в тоалетните в бара Pulse и е имало заложническа ситуация, след като стрелецът се барикадирал. Други 15-20 души са се криели в друга тоалетна в клуба.

Парламентьори установиха комуникация с нападателя по време на заложническата ситуация, по време на преговорите не са чути изстрели, поясни той. Мина потвърди, че Матин е заявил по време на разговорите с преговарящите, че действа от името на „Ислямска държава”.

Той се държеше хладно и спокойно, когато говореше по телефона с нас, поясни шефът на полицията.

Полицията реши да започне спасителна операция, защото щяха да загинат още хора, добави той и поясни, че спецчастите са използвали бронирана машина, за да направят дупка в стената на сградата, през която са изкарали десетки хора. Той уточни, че преди да бъде използвана машина, спецчастите са се опитали неуспешно да направят дупка с експлозив на външната стена, където са били тоалетните.

29-годишен афганистанец изби 50 души в гей клуб в Орландо
Обновена

29-годишен афганистанец изби 50 души в гей клуб в Орландо

Нападателят е идентифициран като Омар Садики Матиин

Мина поясни, че заподозряният също излязъл през дупката въоръжен и започнал да стреля. Той допълни, че полицията е отговорила и е убила Омар Матин при престрелката.

В заведението е имало между 300 и 350 души по време на стрелбата. 39 души и стрелецът са убити на място.

В същото време губернаторът на Флорида Рик Скот каза, че е поискал от президента на САЩ Барак Обама да обяви бедствено положение в щата след кръвопролитието.

"Ислямска държава" носи отговорност за стрелбата в Орландо
Обновена

"Ислямска държава" носи отговорност за стрелбата в Орландо

Обама определи нападението като терористичен акт и проява на омраза...

Прокурор Лий Бентли разкри, че разследващите са събрали огромно количество доказателства.

Не знаем още дали срещу някого ще бъдат повдигнати обвинения във връзка с това престъпление, каза той. По думите му други хора се разследват дали имат връзка с нападението.

Реджина Ломбардо, специален агент, обяви, че два пистолета са открити на мястото на нападението. Стана ясно, че трето оръжие е намерено в автомобила на нападателя.

Убиецът е 29-годишният Омар Матин. Той е американски гражданин, роден в Ню Йорк. Родителите му са от Афганистан. Преди нападението той се е обадил на полицията и е заявил, че е от „Ислямска държава”, а също така е споменал и бомбаджиите на маратона в Бостън.

Матин е посетил Саудитска Арабия два пъти, за да участва на поклонение, обяви говорител от вътрешното министерство на монархията. Той е бил 10 дни през март 2011 година и 8 дни през март 2012 година.

ФБР е разпитвал 29-годишния два пъти през 2013 и 2014 година, след като е обидил свой колега. Името му не е включено в списък с терористи.

Родителите на Матин, които са от Афганистан, заявиха, че синът им е изразявал възмущението си, когато виждал двама мъже да се целуват в Маями. Но родителите му не смятат, че синът им е религиозен и не знаят да има някаква връзка с ДАЕШ.

Бившата му съпруга разкри пред СиЕнЕн, че Матин е бил нормален съпруг в началото на брака им, но няколко месеца по-късно започнал да я малтретира.

Според документи от ипотеката на 29-годишния той е бил женен още веднъж.