Професор Карен Уленбек от Тексаския университет в Остин, САЩ печели една от най-реномираните награди за математика - наградата "Абел" за работата си върху "минимални повърхности", каквито са сапунените мехурчета, съобщава БиБиСи.

Тя е първата жена, спечелила наградата от 530 000 паунда, създадена през 2002 година. Наградата е връчена от Норвежката академия на науките и в Осло.

Председателят на комисията по награждаването, Ханс Мунте-Каас коментира, че работата й "драматично промени математическия пейзаж".

"Нейните теории са революционни за нашето разбиране за минималните повърхности, като например по-общи проблеми с минимизирането в по-големи измерения", допълва той.

Ежедневният пример за "минимална повърхност" е сапуненият мехур. Това е интересно от математическа гледна точка, тъй като се издърпва сапунения филм във формата на най-малката повърхност - перфектна сфера.

Представянето и манипулирането на сапунените балони дава математическа възможност на изследователите да моделират поведението на физическо явление, като например електрическите полета.

Математиката на проф. Уленбек дава на теоретичните физици инструментите, с които да се справят с някои от най-големите загадки, които изследователите се опитват да решат, като поведението на суб-атомните частици и обединението на електромагнетизма и ядрените сили.

Както и нейната работа, проф. Уленбек е модел за подражание в своята област, коментира проф. Джим Халили, физик от университета в Съри.

"Младите математици не само знаят за нейната работа, но също така знаят как тя е работила, за да се опита да насърчи математиката и да насърчи младите жени да влязат в тази сфера", допълва Халили.