Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс получи ваксина срещу коронавируса на живо по телевизията тази сутрин. Целта е да се покаже на американците, че ваксините са безопасни и да се засили общественото доверие в ефективността им, информира NBC News.

От ваксината на Pfizer/BioNTech получи и съпругата на вицепрезидента, Карън Пенс, и главният лекар Джеръм Адамс в сградата "Айзенхауер" до Белия дом. Ваксината бе поставена от медицински екип от националната военна болница "Уолтър Рийд".

COVID-19: За трети пореден ден над 3000 починали в САЩ за денонощие

COVID-19: За трети пореден ден над 3000 починали в САЩ за денонощие

Починалите са над 311 000

"Не усетих нищо. Добре свършено", коментира Пенс, след като му бе поставена ваксината на лявото рамо.

Лекарите предупредиха тримата, че трябва да се върнат след 21 дни за втората доза и че може да изпитат някаква болка в областта, където е поставена инжекцията.

По-рано тази седмица Белият дом обяви, че Пенс се надява да покаже безопасността и ефективността на ваксината и да изгради доверие сред американците.

Не е ясно дали и кога президентът Доналд Тръмп ще си постави ваксина.

Новоизбраният президент Джо Байдън се очаква да си постави ваксина следващата седмица.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ обеща да работи бързо за одобрение на ваксината на Moderna. Вчера експертна комисия препоръча агенцията да одобри ваксината. Окончателното решение на агенцията се очаква днес.

Преди седмица САЩ одобриха първата ваксина срещу коронавирус, която е произведена от Pfizer/BioNTech.

Преди минути Тръмп написа в "Туитър", че ваксината на Moderna e одобрена и че незабавно ще започне дистрибуцията й, въпреки че от Агенцията за контрол на храните и лекарствата все още не са потвърдили.

Пенс каза, че ваксината на Moderna може да бъде одобрена до часове. Отделно доктор Антъни Фаучи съобщи, че е помогнал ваксината на Moderna да започне да бъде поставяна от понеделник или вторник.

За трети пореден ден починалите от коронавирус в САЩ са над 3000.