Най-малко двама души бяха убити и седем ранени при нападение с нож в регионален влак в Северна Германия в сряда, при което спътници надвиха предполагаемия нападател, съобщават AFP и RFI.

Намушкванията са извършени във влак, пътуващ между градовете Хамбург и Кил, каза говорител на полицията, като добави, че трима от ранените са със сериозни наранявания.

33-годишният заподозрян, мъж без гражданство от палестински произход, е задържан на гарата в град Брокщет и лекуван в болница с леки наранявания.

"Свидетелите успяха да овладеят заподозрения веднага след нападението, докато полицията пристигна в гарата в Брокщет", се казва в изявление на полицията. Гарата в Брокщтед беше затворена за няколко часа. Очевидец коментира на KN-online, че хората във вагона му изпаднали в паника, когато три момичета се втурнали и им казали, че във влака има мъж с нож.

Говорителят каза, че разследването на мотива е фокусирано във "всички посоки", включително възможен екстремизъм или психологически проблеми от страна на нападателя.

Федералният вътрешен министър Нанси Фейзър нарече атаката "шокираща новина" и каза, че мислите й са с жертвите "на този ужасен акт" и техните семейства..

Сабине Зютерлин-Вак, министърът на вътрешните работи на провинция Шлезвиг-Холщайн, каза, че федералната и регионалната полиция "работят в тясно сътрудничество", за да определят мотива. Нападението е станало около 15 часа местно време. "Това е ужасно. Шокирани сме и ужасени, че нещо подобно се е случило"

Полицията и служителите на спешната помощ установиха широк периметър за сигурност около гара Брокщет, докато хеликоптери кръжаха над тях.

Всекидневникът Bild съобщи, че заподозреният е имал рани по двете си ръце, когато е бил задържан.

Германската национална железопътна компания Deutsche Bahn съобщи, че някои влакове по линията между Хамбург и Кил са отменени, за да може полицията да проведе разследването си.

Германия беше засегната от няколко смъртоносни нападения с нож през последните години, някои извършени от екстремисти, а други от хора със сериозни психологически проблеми.

Сирийски джихадист получи доживотна присъда през май 2021 г. за това, че намушка и уби германец и тежко рани партньора му при хомофобска атака в източния град Дрезден.

Миналия юни 30-годишна жена почина от нараняванията си след очевидно случайно нападение с нож срещу студенти в университетски кампус.

През септември 2022 г. мъж с нож рани двама души в Ансбах, баварски град близо до Нюрнберг, преди да бъде прострелян смъртоносно от полицията, която каза, че разследва възможен "ислямистки или терористичен контекст".

Миналата година германски съд също изпрати сомалиец в психиатрична болница, след като той намушка до смърт трима души в южния град Вюрцбург през 2021 г.