Уроците от Великата отечествена война, Великата победа над фашизма са актуални и днес, когато отново се появява настроение за военни авантюри.

Това предупреждение се съдържаше в речта на президента Дмитрий Медведев по повод на 9 май - Денят на великата победа над фашизма, който отбелязват в Руската федерация.

Дмитрий Медведев изрази убедеността си, че и бъдещите поколения ще почитат този ден. „Този ден преобърна живота на хората по света", заяви той.

„Победата над фашизма е велик пример и велик урок за всички страни, този урок е важен, особено сега и за всички, които искат война.
Именно заради това, нашата страна стана инициатор на нов договор за Европейска безопасност, за да се запази мирът по света. За мирното урегулиране на конфликтите", обяви руският президент.

Мероприятията по повод Деня на победата ще продължат през целия ден с паради, манифестации, тържествени концерти във всички градове на страната.

Паметта за Великата отечествена война е от значение в днешния ден и аз съм убеден, че следващите поколения трябва да помнят с колко кръв и сълзи са пролети за тяхното щастие, каза още президентът.

„Трябва да знаят и че май 1945 година донесоха на нашата страна не само огромната радост от победата, но и сериозната отговорност за съдбата на света.
В това число и пред лицето на съвременните заплахи, жертви на които продължават да стават мирни хора", каза президентът при откриването на приема в чест на празника на Русия.

Медведев:
9 май 1945 г. донесе радост, но и отгворност на Русия за мира и съдбата на света. 

На Червения площад в Москва се проведе традиционният тържествен военен парад.

Повече от 9 хиляди военнослужещи, вертолети и самолети, и почти 600 единици въоръжение и бойна техника на сухопътните войски взеха участие в манифестацията.

По площада преминаха най-съвременните образци на военната техника, която е на въоръжение в руските войски - танкове Т-72, Т-80, Т-90, бронетранспортьори БТР-80, БТР-90, зенитно-ракетните комплекси „Оса" и С-300 и др.

Южна Осетия - за първи път посреща 9 май като самостоятелна държава
                    Още...

В полета на авиацията, най-атрактивната и интересна част от парада, участваха почти всички видове военни авиация. В полет във въздуха бе демонстрирано презареждане с гориво.

Парадът на военната техника завършиха, както и миналата година, ракетните комплекси „Искандер" и стратегическите комплекси „Топол".