Дни преди Русия да избере наследника на президента Владимир Путин, едно име в Европа се споменава най-често - това на Барак Обама.

На 2 март руснаците избират следващия президент на страната - след 8 години управление на Путин.

Два дни по-късно - на 4 март, гласоподавателите в САЩ ще гласуват на първичните избори в щатите Охайо и Тексас. Това ще е решаващият ден за Хилари Клинтън и Барак Обама - кандидати на Демократическата партия.

Въпреки политическата сила на Русия и близостта й, надпреварата Клинтън - Обама доминира в европейските водещи новини.

Две са причините за равнодушието на Европа към решаващия руски вот, коментира DPA.

Първо, издигането на Обама превърна надпреварата в Демократическата партия в истински драматичен спор, с твърде близките резултати между него и Хилари Клинтън.

Това е в очевиден контраст с руската кандидат-президентска кампания, в която Медведев, подкрепен от Путин, е очакваният победител.

"Не!" - е отговорът на Майкъл Емерсон - ръководител на Европейския център за политически изследвания в Брюксел, на въпроса има ли риск Медведев да загуби.

Второ, наблюдатели в Европа заявяват, че изборите в САЩ през ноември могат да доведат до значителни промени във външната политика на страната, особено ако бъдат спечелени от демократ.

Въпреки репутацията на Медведев сред анализаторите, като по-либерална и не конфликтна фигура, те заявяват, че шансът руската външна политика да се промени, е минимален.

"Изборите в Русия няма да доведат до значителни промени в политиката", защото " Медведев не е независим актьор със собствена власт", заявява Януш Бугайски от Центъра за стратегически и международни изследвания в САЩ.

Според повечето наблюдатели фактът, че Путин открито заяви намерението си да стане министър-председател на Русия след напускането на поста президент, е ясен индикатор къде ще е реалната власт.

Според други анализатори обаче Медведев ще държи всички политически козове, които в момента Путин контролира.

" Големият въпрос е по-скоро как двамата ще успеят да работят заедно", заявява Емерсон.

Интересът на Европа е голям, допълва анализаторът.

Това е така, защото от гледната точка на Европа основната разлика между изборите в двете големи държави е, че интригата около вота в САЩ ще достигне връхната си точка в самия ден на изборите,докато в Русия ще започне едва след края на вота.