Мексико е готово да разговаря със САЩ с цел поддържане на добри отношения, но да плащаме за стената на президента Доналд Тръмп - "не подлежи на преговори". Това заяви мексиканският външен министър Луис Видегарай, цитиран от "Франс прес".

Тръмп иска да наложи 20 % данък върху вноса от Мексико

Тръмп иска да наложи 20 % данък върху вноса от Мексико

За да се покрият разходите за граничната стена

"Има неща, които не подлежат на преговори, неща, които не могат и няма да подлежат на преговори. Фактът, че се заявява, че Мексико трябва да плати за стената, е нещо, което просто не подлежи на преговори", изтъкна той по време на пресконференция в мексиканското посолство във Вашингтон.

В сряда новият държавен глава на САЩ нареди на правителството да започне подготовка за строителство на стена по 3 200-километровата американско-мексиканска граница.

Президентът на Мексико отмени срещата с Тръмп във Вашингтон

Президентът на Мексико отмени срещата с Тръмп във Вашингтон

Решението е във връзка с бъдещата стена по границата

По-рано говорител на Белия дом съобщи, че щом Мексико не желае да плати разходите за стената, Вашингтон ще наложи 20% мито върху мексикански стоки, за да се покрият разходите, но впоследствие американските власти отбелязаха, че това е само една идея от много други.

Такава такса, според външния министър на Мексико, само ще навреди на американците.

Мексико или плаща за стената, или президентът да не стъпва в САЩ, настоя Тръмп

Мексико или плаща за стената, или президентът да не стъпва в САЩ, настоя Тръмп

След като колегата му обяви, че Мексико няма да плати

"Тук в САЩ авокадото, съдомиялните, телевизорите - много неща, които северноамериканските семейства обичат да купуват и които са скъпи, ще струват повече", добави той.

Топ дипломатът на Мексико беше в Белия дом вчера, за да подготви визитата на мексиканския президент Енрике Пена Нието, но вчера Нието обяви, че отменя посещението си във Вашингтон заради спора за стената.

"Осъзнаваме, че започват нови отношения с президента Тръмп и правителството му. Разбираме, че, както президентът Пена Нието заяви, ние сме готови да водим преговори. Имаме ясни приоритети и задачи", заключи Луис Видегарай.