Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обяви, че няма да пътува до САЩ за среща с американския си колега Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.

Той добави, че са информирали Белия дом за отменената среща. 

Иначе Нието изрази готовност администрацията му да работи със САЩ. 

"Тази сутрин информирахме Белия дом, че няма да присъствам на заплануваната за следващия вторник среща с Тръмп. Мексико повтори готовността си да работи със САЩ за постигане на споразумение, което ще бъде в полза на двете държави", написа мексиканският лидер в "Туитър".

През последните дни напрежението между двете държави се покачи след като Тръмп настоява съседката да плати за стената, докато Мексико категорично отбелязва, че няма да плаща нищо. 

Само преди няколко часа Тръмп съобщи, че мексиканският му колега Енрике Пеня Нието трябва да отмени предстоящото си посещение във Вашингтон, ако Мексико откаже да плати за стената по границата между двете страни.

Мексико или плаща за стената, или президентът да не стъпва в САЩ, настоя Тръмп

Мексико или плаща за стената, или президентът да не стъпва в САЩ, настоя Тръмп

След като колегата му обяви, че Мексико няма да плати

"САЩ имат 60 млрд. долара търговски дефицит с Мексико. Това беше едностранно споразумение (НАФТА) от самото начало, като огромен брой работни места бяха загубени, загуби претърпяха и много компании. Ако Мексико не желае да плати за изключително необходимата стена, тогава ще бъде по-добре да бъде отменена предстоящата среща (с Енрике Пеня Нието), написа Тръмп в "Туитър".

Тръмп твърдо ще строи стена и бори тероризма
Обновена

Тръмп твърдо ще строи стена и бори тероризма

Разпоредбите му също се стремят да сложат край

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл разкри, че американският Конгрес ще одобри близо 15 млрд. долара за строителството на стената. От своя страна председателят на долната камара на Конгреса Пол Райън очаква поверената му институция да отпусне финансирането преди приключването на фискалната година.

Нието заяви по-рано, че родината му няма да плати за стената.

"Повтарям! Мексико не вярва в стени", написа Нието в "Туитър".