Правителството на Мексико съобщи, че е готово да предложи политическо убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, информира АФП.

Вчера британски съдия блокира екстрадиране на Асандж в САЩ.

"Ще поискам от външния министър да организира съответните процедури за отправяне на искане правителството на Великобритания да освободи господин Асандж и Мексико да му предложи политическо убежище", обяви президентът на Мексико Мануел Лопес Обрадор.

Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ
Обновена

Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ

Очаква се решението да бъде обжалвано

Държавният глава приветства решението на британския съд и го определи като "триумф на правосъдието".

"Асандж е журналист и заслужава шанс", смята Обрадор.

Мексиканският лидер обеща страната му да не се намесва в политическите дела на други държави.

Решават за екстрадицията в САЩ на Асандж

Решават за екстрадицията в САЩ на Асандж

Вероятно делото ще бъде обжалвано и резултатът забавен

През годините Мексико е осигурявало политическо убежище на много хора, включително на Ево Моралес, Аугусто Сесар Сандино и Леон Троцки.

Срещу 49-годишния основател на "Уикилийкс" са повдигнати 18 обвинения, включително проникване в компютърните системи на американското правителство и нарушаване на законите за шпионаж с публикуването на хиляди класифицирани документи на САЩ. Асандж може да получи до 175 години, ако бъде екстрадиран в САЩ.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му. Асандж се укрива в посолството в продължение на седем години от 2012 г.