Мексико е най-смъртоносната държава в света за журналистите през 2020 г. Почти 1/3 от убитите журналисти по света тази година са в Мексико, съобщава Комитетът за защита на журналистите, цитиран от "Гардиън".

Девет журналисти са убити в Мексико през 2020 г., с които стават общо най-малко 120 от 2000 г. През миналия месец в рамките на 10 дни бяха убити трима журналисти.

Рекорден брой журналисти хвърлени в затвора през 2020-а

Рекорден брой журналисти хвърлени в затвора през 2020-а

Много правителства потискат медиите и подклаждат дезинформация

Данните от тази година означават, че е по-вероятно да бъдат убити мексикански журналисти от тези, които отразяват войни. За първи път Мексико е на първо място в тази черна статистика, откакто Комитетът за защита на журналистите следи насилието срещу медиите от 1992 г.

Според авторите на доклада кризата е в резултат на безнаказаност. Най-малко 90% случаите на убити журналисти остават неразрешени.

Мексико отдавна е най-опасното място за журналисти извън военна зона, като най-често са атакувани журналисти, които разследват организираната престъпност и корумпирани чиновници.

Според Комитета най-малко 30 журналисти са убити между януари и средата на декември 2020 г. От тях 21 журналисти са убити като отмъщение за работата им, което е двойно повече от убитите по същата причина през 2019 г.

След Мексико се нареждат Афганистан и Филипините.

Преди няколко седмици Международната федерация на журналистите съобщи, че 42 журналисти са убити по време на изпълнение на задълженията си тази година.