40% от германците искат Ангела Меркел да подаде оставка заради водената от нея бежанска политика.

Това показва социологическо проучване на Insa за списание Focus, цитирано от Ройтерс.

Според осведомителната агенция резултатите от изследването са знак за увеличаващо се неудовлетворение към политиката на отворени врати на германското правителство.

Германският канцлер Ангела Меркел, която се радваше на рекордно висока популярност в началото на миналата година, изпада във все по-голяма изолация през последните месеци, тъй като членове на нейния консервативен блок искат по-твърда линия срещу мигрантите.

Отговаряйки на народния натиск, вчера консерваторите на канцлера и коалиционните им партньори в лицето на социалдемократите постигнаха съгласие да затегната правилата за даване на убежище на бежанци.

Германия с нова политика към бежанците

Германия с нова политика към бежанците

За целта Мароко, Алжир и Тунис ще бъдат смятани

Проучването, което е проведено в периода 22-25 януари и в него са участвали 2 047 германци, също показва, че 45,2% от анкетираните вярват, че бежанската политика на Меркел не е причина тя да подава оставка.

За първи път от Insa питат германците дали Меркел трябва да напусне поста.

Социологическо изследване на Elector Research Group показва, че подкрепата за консервативния блок на канцлера е на ниво 37% - 42% през септември 2015 година. При социалдемократите няма промяна – 24%. Партия „Алтернатива за Германия”, която поддържа строги мерки срещу миграцията, получава 11% одобрение.