Президентът на Турция Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин са съгласни, че САЩ взеха погрешно решение с денонсирането на ядреното споразумение с Иран.

Това съобщи източник от турското президентство, цитиран от АФП.

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп пренебрегна световните сили и обяви еднолично изтегляне на страната от ядрената сделка с Техеран.

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба
Обновена

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба

САЩ въвеждат и санкции срещу Техеран

Определяйки решението на Тръмп за "погрешно", Ердоган и Путин подчертаха, че сделката е "дипломатически успех, който всъщност трябва да бъде защитен", каза турският източник, пояснявайки, че двамата лидери са провели телефонен разговор в четвъртък вечерта.

В съобщение на Кремъл се отбелязва, че двамата са "подчертали, че запазването на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) е много важно за международната и регионална сигурност, както и за режима за неразпространение на ядрени оръжия".

Двамата лидери "потвърждават решимостта си" да продължат да си сътрудничат с другите държави, подписали споразумението, допълват от Кремъл.

Ердоган също поздрави Путин за встъпването му в длъжност, след като руският президент положи клетва за четвърти мандат в понеделник.

Владимир Путин встъпи в длъжност за четвърти мандат
Обновена

Владимир Путин встъпи в длъжност за четвърти мандат

Церемонията по полагане на клетва се провежда в Големия кремълски дворец

Според руския вестник "Комерсант" през последната година на третия мандат на президента на Русия Путин е разговарял с Ердоган 20 пъти - двойно повече от другите лидери.

Междувременно Кремъл информира, че германският канцлер Ангела Меркел е телефонирала на Путин, за да обсъдят иранската сделка. Двамата са се съгласили да защитят споразумението с Иран.

Те обсъдиха и Украйна. Двамата са разговаряли за въпроса за изпращане на мисия на ООН в страната. Меркел е информирала Путин за разговорите си с Еманюел Макрон и Петро Порошенко в Аахен, Германия, на 10 май.

Канцлерът и руският лидер не пропуснаха и сирийския въпрос. Обсъдиха и заплануваната за 18 май визита на германския лидер в Сочи.