Германия в момента е изправена пред най-голямото си предизвикателство след Втората световна война в борбата срещу пандемията на коронавирус, заяви канцлерът Ангела Меркел в телевизионно обръщение, в което призовава гражданите на страната да се съобразяват с мерките, наложени от властите срещу разпространението на заразата.

В драматичен апел, Меркел призова всички да бъдат отговорни в тежкия момент.

"Ситуацията е сериозна. Вземете случващото се насериозно, каза тя.

Ангела Меркел за първи път ще се обърне към нацията

Ангела Меркел за първи път ще се обърне към нацията

Телевизионното обръщение на Меркел към германците ще бъде първото в 15-годишното й управление

През последните дни федералните и местните власти затвориха училищата, спряха работа принудително в много сфери и други тежки мерки, във все по-отчаяни опити да забавят разпространението на вируса.

Страната обаче не нареди на хората да останат у дома, за разлика от по-строгите ограничения, въведени във Франция, Белгия, Италия и Испания.

Затварянето на границите на Германия, за да се предотврати разпространението на коронавирус, няма да даде резултат, каза министърът на здравеопазването Йенс Спан, отхвърляйки призивите да следва съседна Австрия, като отказва влизане на посетители от Италия.

Въпреки че нейните 15 години на власт бяха белязани от удари като финансовата криза, кризата с бежанците през 2015 г. и Брекзит, лидерът никога досега е прибягвал до ефира, за да се обърне така към гражданите извън традиционните поздрави за Нова година.

Самата Меркел предупреди по-рано, че очаква до 70% от населението в Германия да се зарази с коронавирус (населението на германия е 83 700 000 души).

Меркел очаква до 58 милиона болни от коронавирус в Германия
Обновена

Меркел очаква до 58 милиона болни от коронавирус в Германия

Смъртността от вируса в силна здравна система, каквато е в Германия, е 0,1% - 0,7%

Германия регистрира повече от 12 300 случая и 28 починали. 

Експерти оцениха смъртността от вируса в силна здравна система, каквато е в Германия е между 0,1% и 0,7 процента. Въпреки че Германия разполага с най-сериозната база от легла на глава от населението в Европа, нейната здравна система може бързо да бъде ненатоварена, ако вирусът се разпространи твърде бързо.

Грипоподобният вирус причинява симптоми като температура, кашлица, понякога течащ нос и главоболие, но рискът от сериозна инфекция е висок при възрастните хора с хронични заболявания.