Германският канцлер Ангела Меркел похвали френско-германските връзки, докато се подготвя да присъства на мероприятия, свързани с отбелязването на 100 години от Битката при Вердюн, съобщава „Франс прес”.

По покана на френския президент Франсоа Оланд канцлерът ще присъства на подготвените за неделя мероприятия в Североизточна Франция.

При една от най-кървавите битки в историята на Първата световна война загиват повече от 700 хиляди души.

Тази битка е една от най-бруталните и опустошителните в историята, каза тя в седмичното си обръщение.

Най-шокиращото е, че 25 години по-късно не бяха научени уроците и Първата световна война беше последвана от Втората световна война, добави канцлерът.

Париж и Берлин се опитват да насърчат по-тесен съюз в Европа, въпреки икономическите проблеми и възможността Великобритания да напусне ЕС след запланувания за другия месец референдум.

Европа е изправена пред трудни задачи, няма съмнение в това”, изтъкна Ангела Меркел, подчертавайки, че Берлин се надява Великобритания да гласува за остане в ЕС.

Европа има проблеми, но в същото време Европа постигна много неща”, убедена тя.

Въпреки търканията между двете страни понякога, Меркел похвали френско-германската ос в сърцето на съюза, тъй като е успяла да „постигне компромиси – ние направихме това много добре по време на дълговата криза в еврозоната”.