Канцлерът на Германия Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин обсъдиха конфликта в Източна Украйна и въпроса за Крим по време на телефонен разговор. Меркел притисна Путин във връзка със задържаните 24-ма украински моряци, информират световни агенции.

Говорител на германското правителство заяви, че ситуацията в Украйна е един от двата смъртоносни конфликта, обсъдени от Меркел и Путин. Те разговаряха и за Сирия след решението на САЩ да изтеглят американските войници от арабската страна.

Макрон и Меркел към Русия: Освободете украинските моряци

Макрон и Меркел към Русия: Освободете украинските моряци

Ние настояваме за безопасно, свободно и безпрепятствено преминаване на всички кораби през Керченския проток

Германското правителство поясни, че Меркел, по време на телефонния разговор и в общо съобщение с президента на Франция Еманюел Макрон, приветства влязлото тази нощ споразумение за спиране на огъня в Източна Украйна. Режимът на тишина ще продължи до 7 януари, постигнат от Тристранната контактна група за Украйна, в която участват Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Меркел и Путин също така обсъдиха и Сирия.

Кремъл потвърди за телефонния разговор.

В съобщението се пояснява, че са обсъдили решенията за Сирия, приети на четиристранната среща (Русия, Турция, Германия и Франция) на 27 октомври в Истанбул. Допълва се, че са разговаряли и за американските планове за изтегляне от Сирия.