Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че нейната Християндемократическа партия не трябва да споделя властта с крайнодясната антимигрантска партия "Алтернатива за Германия", информира "Ройтерс".

"Разбира се, аз също категорично изключвам това", каза Меркел по време на обсъждане, след като високопоставен представител на партията в източната провинция Саксония отбеляза, че не трябва да се изключва коалиция с "Алтернатива за Германия" след местните избори през 2019 г.

Решението на Меркел да отвори границите на страната за приемането на един милион мигранти през 2015 г. помогна за влизането на крайнодясната партия в парламента след миналогодишните федерални избори.

На местните избори през следващата година в Саксония, Бранденбург и Тюрингия "Алтернатива за Германия" се очаква да получи широка подкрепа за сметка на консерваторите на Меркел и социалдемократите.

Засилването на позициите на крайнодясната партия може да затрудни формирането на коалиционни правителства след изборите в Бавария и Хесен през следващия месец.

Меркел призна, че мигрантската вълна през 2015 г. "по някакъв начин" раздели страната. Но тя настоява консервативният блок да е твърд по отношение на "Алтернатива за Германия" и политиците трябва да са ясни, че ксенофобията не може да се толерира.