Франция, Германия и други четири държави членки на ЕС призоваха Общността да има по-голяма роля за подготовка при възникване на бъдеща пандемия. Те признават, че отговорите срещу коронавируса са незадоволителни, информира АФП.

В бъдеще трябва да има "общ европейски подход" при такива предизвикателства, пишат лидерите на Франция, Германия, Испания, Полша, Белгия и Дания.

Те изпратиха писмо и политически документ до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това е най-сериозният опит на евролидери до момента за насърчаване на Комисията да разреши разделението по време на възникналата заради коронавируса криза и особено през първите дни.

В писмото се отделя особено внимание на недостига и неравномерното разпределение на медицински консумативи и оборудване в Общността. Те посочват предимно недостига на облекло за защита, медицинска апаратура и ваксини.

Лидерите също настояват Брюксел да организира данните за случаите на заразяване и други ключови показатели и всяка държава да има достъп до тях.

Те поискаха още Комисията да "засили мандата" на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Общо набавяне и доставяне и по-добро сътрудничество при поддържането на важни запаси са друга сфера, която лидерите поискаха да се проучи от Комисията. Искат Европа да работи за "разнообразяване на линиите на доставки", за да се намали зависимостта на Общността от Китай или Индия.

27-те лидери на ЕС ще проведат виртуална среща на 19 юни за обсъждане на здравната криза.