Канцлерът на Германия Ангела Меркел поздрави Еманюел Макрон за "забележителната" му изборна победа, обеща да помогне на Франция да се справи с безработицата и да работят заедно за насърчаване на европейската стабилност, информират Франс прес и "Гардиън".

"Той носи надежда на милиони французи и на много хора в Германия, и на цяла Европа. Той проведе смела проевропейска кампания, бори се за отвореност на света и е решително ангажиран за социална, пазарна икономика", каза канцлерът на пресконференция.

По думите й френско-германското сътрудничество е "крайъгълен камък" във външната политика на Германия. Тя добави, че Берлин не е трябвало да променя икономическия си курс в отговор на победата на Макрон.

Според германското правителство проевропейската позиция на новоизбрания президент на Франция предвещава добро френско-германско сътрудничество.

Френски депутат обяви, че първата чуждестранна визита на Макрон като президент ще бъде в Берлин.

Вчера по време на телефонен разговор Меркел поздрави центриста за победата му.

Бившият президент на Франция Никола Саркози поздрави Макрон за "красивата" победа. Той обаче предупреди, че "най-трудната част от президентството" ще започне сега.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също поздрави победителя в писмо.

Франция винаги е играела централна роля в изграждането и развитието на ЕС, отбелязва Туск и изразява увереност, че Франция ще продължи да допринася конструктивно за разрешаването на общите предизвикателства.

Франция е важна за Европа, както и Европа е важна за Франция, заключава той.

Следващата среща на Европейския съвет ще се проведе на 22-23 юни в Брюксел.