Хората, които все още не са ваксинирани, докато четвъртата вълна от пандемията на коронавирус се засилва в Германия, трябва да разберат, че имат дълг към останалата част от обществото да защитават другите, каза канцлерът Ангела Меркел, съобщава "Ройтерс". 

Меркел, изказвайки се по покана на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн на азиатско-тихоокеанска бизнес среща на върха, каза, че задачата на политиците е да аргументират сериозните интервенции, като бъдат честни с обществеността.

Четвърти ден на Covid рекорди в Германия - новите случаи са над 50 000

Четвърти ден на Covid рекорди в Германия - новите случаи са над 50 000

235 души с коронавирус са починали за денонощие

Броят на случаите на коронавирус в цяла Европа нарасна през последните седмици, като експертите се притесняват, че здравните системи рискуват отново да бъдат претоварени, отчасти защото неваксинираните все още разпространяват болестта сред по-възрастните и по-уязвими.

"Трябва да изясним, че имам право да се ваксинирам и това е голямо богатство, огромно постижение на науката и технологиите", каза Меркел по видео връзка. "Но аз също имам определено задължение да допринеса за защитата на обществото."

Докато много от неваксинираните са във възрастови групи, които статистически вероятно ще са по-малко тежки случаи на COVID-19, те могат да предадат вируса на възрастни хора с по-слаба имунна система, които след това могат да се окажат в интензивно лечение дори с ваксинация.

Австрия до дни поставя под блокада COVID неваксинираните

Австрия до дни поставя под блокада COVID неваксинираните

Ако 30 процента от леглата за интензивно лечение бъдат заети от пациенти

Меркел, която беше интервюирана от президента на Microsoft Брад Смит, добави, че предизвикателствата на пандемията и изменението на климата са сходни, тъй като и двете са експоненциални процеси, чиято тежест е трудно да се разпознае в началото на кривата на растеж.

"Когато видите началото на експоненциално увеличение, трябва да действате незабавно и разбирането за това какво означава експоненциално не е широко разпространено в нашите общества", каза Меркел.

"Затова и ние сме толкова безгрижни за изменението на климата - това също има експоненциален растеж и трябва да действаме в момент, когато изобщо не се вижда как ще нараснат числата".

Ардърн почете Меркел като силен лидер и добър човек

Ардърн почете Меркел като силен лидер и добър човек

Припомни ранна среща между двете