Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че избирането на новия френски президент Еманюел Макрон е шанс за нова динамика в Европа, съобщава АП.

Макрон ще се срещне с Меркел в Берлин по-късно днес като част от първата си чуждестранна визита. Вчера Макрон положи клетва като президент на Франция.

Емануел Макрон влезе в Елисейския дворец

Емануел Макрон влезе в Елисейския дворец

Засилени са мерки за сигурност

В дългосрочен план Германия ще се справя добре само ако Европа е добре, а избирането на новия френски президент ни предлага възможност за нова динамика в развитието на Европа, изтъкна тя.

Макрон назначава Едуар Филип за премиер на Франция

Макрон назначава Едуар Филип за премиер на Франция

Той е от дясната партия "Републиканците"

Германският лидер добави, че "ние ще направим всичко за развитието на добри инициативи с новия президент Еманюел Макрон".

Канцлерът увери, че няма намерение да казва на Франция какво да прави, докато новият държавен глава се опитва да възстанови икономиката на страната.

Меркел беше запитана дали ще отправи препоръки за реформи на трудовия пазар. "Аз съм последният човек, който ще отиде и ще каже Франция какво да прави", отговори тя.

Според нея важно е за френския народ, особено за младите, да има по-голяма надежда за работа. Тя добави, че през годините е имало много предложения за развитието на еврозоната.

"Разбира се, ще обсъдя това с него, ще кажа, че ние сме открити да направим нещо заедно", добави Меркел.