Германският канцлер Ангела Меркел призова европейските лидери да защитят външните граници на ЕС или ще бъдат изправени пред риск от „връщане на национализма”, цитирана от „Франс прес”.

Граничната защита представлява „предизвикателство за бъдещето на Европа” от „Средиземно море до Северния полюс”, предупреди лидерът на Германия на съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци в Рим.

Тя добави, че „свободата на движение” в Европа е поставена на карта, тъй като континентът се бори с най-голямата мигрантска криза от Втората световна война.

Ренци, който се страхува, че потокът от мигранти може да се увеличи към Италия, подчерта, че има нужда от „стратегия за Африка” след затварянето на балканския мигрантски коридор и сключеното между ЕС и Турция споразумение за спиране на притока през Егейско море.

„Не сме постигнали споразумение по отношение на формата на финансиране” за ново мигрантско споразумение, предложено от Италия, каза италианският премиер, допълвайки, че Германия е против използването на евробондове като финансово предложение към африкански страни.

Важното е да инвестираме в Африка. Италия подкрепя дългосрочна стратегия. ЕС трябва да поеме водеща роля, призова той.

В същото време двамата евролидери коментираха и план на Австрия за изграждане на ограда по границата с Италия. Ренци заяви категорично, цитиран от Ройтерс, че Италия и Германия са твърдо против плана на Виена.

Изразихме нашата пълна опозиция и в някои случаи нашият шок заради позицията, която са заели нашите австрийски приятели”, поясни Ренци.