Германският канцлер Ангела Меркел се съвещава със западните европейски съюзници, за да подготвят стратегия седмица преди срещата на върха на Г-20, съобщава АФП.

След като американският президент Доналд Тръмп проповядва "Америка преди всичко" и отхвърля опасността от климатичните промени, западните европейски съюзници се опитват да се обединят около общ фронт на срещата на върха.

Сред участниците ще бъдат руският президент Владимир Путин, турският държавен глава Реджеп Ердоган и саудитският крал Салман, а списъкът с потенциалните неразрешими въпроси включва войната в Сирия, украинския конфликт и дипломатическата криза с Катар.

Антиимиграционната позиция на Тръмп също насърчи много държави от Източна Европа да се противопоставят на Меркел и да не приемат бежанци.

"Меркел поиска среща между европейците, защото има проблем в отношенията с Тръмп", каза дипломатически източник и поясни, че е необходимо да се потвърди европейската съгласуваност преди напрегнатата среща на Г-20.

Освен разрива в трансатлантическите отношения, "има и нарастващо европейско разделение по оста изток-запад", според експерти.

Заплашвайки да задълбочи разделението, Тръмп ще посети Варшава за среща с лидерите на държавите от Централна и Източна Европа ден преди Г-20.

Днес Меркел ще говори пред германския парламент, като се очаква да очертае приоритетите си преди Г-20.

След това ще бъде проведена малка среща на върха с участието на лидерите на Франция, Великобритания, Италия и шефовете на институциите на ЕС, както и Холандия, Испания и Норвегия като гости, на която трябва да се очертаят единните политики преди Г-20.