Канцлерът на Германия Ангела Меркел се върна на работа в канцлерството след две седмици под карантина в жилището си, информира АП.

Меркел трябваше да се самоизолира след среща с лекар, който е с положителна проба за коронавирус.

Меркел с трети отрицателен тест за коронавирус

Меркел с трети отрицателен тест за коронавирус

Тя обаче остава в изолация

Щефан Зайберт, говорителят на канцлера, съобщи, че днес Меркел се е върнала на работа след препоръката да остане 14 дни под карантина като предпазна мярка. Говорителят поясни, че канцлерът няколко пъти е бил тестван и всички пъти пробата за коронавирус е била отрицателна.

65-годишният германски лидер се самоизолира на 22 март, след като беше потвърдено, че лекар, който й поставя ваксина, е бил с коронавирус. Два дни по-рано на Меркел и беше поставена ваксина срещу пневмококова инфекция.

Меркел: Случаите на коронавирус в Германия се удвояват на всеки пет дни

Меркел: Случаите на коронавирус в Германия се удвояват на всеки пет дни

Сега не е моментът да говорим за отмяна на тези мерки

Меркел продължи да ръководи правителството и да участва на местни и международни видеоконференции от вкъщи.

Междувременно "Ройтерс" съобщава, че германците са заплашени от 500 евро глоба, ако няма дистанция между тях от днес. Глобата е срещу нарушителите на мерките за социална дистанция.

И Ангела Меркел под карантина

И Ангела Меркел под карантина

Докторът, който е ваксинирал канцлера, е дал положителна проба за COVID-19

Правителството на Германия нареди на хората да не напускат домовете си, освен ако не ходят до хранителния магазин, да тренират и при лекар.

Забранено е събирането на повече от двама души и трябва да се поддържа дистанция от най-малко 1,5 метра постоянно.

Местните правителства имат власт да налагат глоби на нарушителите. Властите в Берлин обявиха, че глобите ще достигат до 500 евро.

В Германия има повече от 84 000 заразени с коронавирус, 1107 са починали. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 900 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 45 000. Регистрирани са случаи в 205 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1 млн. случая и над 53 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 212 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".