Управляващата в Германия коалиция запази позициите си в Берлин, съобщава АП.

Лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), водена от кмета на Берлин Михел Мюлер, печели 23% от гласовете. Християн-демократическия съюз на канцлера Ангела Меркел е на второ място с 18%.  Анализатори на пропускат да отбележат, че това е най-лошото представяне на партията в столицата.

Като големият губещ на изборите в Берлин се очертават християндемократите на канцлера Ангела Меркел. Те остават втората по сила партия в провинцията, но вероятността отново да са в управляваща коалиция не е голяма.

Нито една партия няма достатъчно гласове, за да състави сама правителство. За това не стига и съюз от две партии, така че ще се върви към тройна коалиция. ГСДП спечелиха 21 процента от гласовете, ХДС – 17,5%, зелените и левицата са с почти равен брой гласове – по 16,5%.

Големият победител за пореден път е „Алтернатива за Германия“. Тя е привлякла на своя страна гласоподаватели от ХДС и ГСДП, които от една страна искат повече социална сигурност, от друга са против бежанската политика на правителството.

Пробив прави ксенофобската Алтернатива за Германия с 11%. Бившите комунисти също увеличават своята подкрепа до 15%.