Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че законите за конкуренцията трябва да бъдат разглеждани на глобално ниво, за да "предотвратяват глобалните монополи". 

В речта в Давос, Меркел отбеляза, че светът трябва да бъде "много много бърз в намирането на многостранни отговори на новите предизвикателства на дигитализацията".

Германският канцлер също изрази надежда, че САЩ при президента Джо Байдън ще имат желание да работят с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по данъчното облагане на цифровите компании.

Фон дер Лайен иска защита на демокрацията с контрол над технологичните компании

Фон дер Лайен иска защита на демокрацията с контрол над технологичните компании

"Това, което е незаконно офлайн, трябва да бъде незаконно и онлайн"

Да се задълбава коя държава и каква ваксина получава ще създаде проблем в глобалните дела, предупреди Меркел, коментирайки разпространението на ваксини срещу COVID-19. Тя подчерта, че една държава е много по-вероятно да запомни кой й е помогнал, когато е имало нужда по време на криза, отколкото кой е помогнал в по-стабилни времена.

Призовавайки за повече мултилатерализъм и прозрачност по отношение на COVID-19, канцлерът обвини Китай, че не е бил достатъчно прозрачен в началото на пандемията. Меркел обаче заяви, че всички държави трябва да гледат напред и че СЗО ще трябва да предостави на всички доклад за реакцията на Китай на първоначалното избухване на COVID-19 в Ухан.

Тя поздрави всички развити страни, които участват в COVAX, и приветства завръщането на САЩ в СЗО, добавяйки, че разпространението на ваксини остава основна тема в глобалния отговор на пандемията.

Лекар от Ухан: Китайските власти ми попречиха да бия тревога за COVID-19

Лекар от Ухан: Китайските власти ми попречиха да бия тревога за COVID-19

Документалният филм ще бъде излъчен днес по Би Би Си 2

Меркел отбеляза, че продължаващата пандемия на коронавируса показва слабостите и недостатъците на "нашата система", но също така нейната устойчивост и силни страни.

В изказването си на Световния икономически форум Меркел сравни настоящата ситуация с "природно бедствие, което се случва веднъж на сто години", което показа на човечеството, че "все още зависим от природата" и че е време за "нулиране на политиките за развитие".

Канцлерът похвали правителството си, че успява да помогне на "нашите граждани и нашия бизнес" и да подкрепи икономиката, но добави, че "ние сме се поучили от грешките си" и признахме "много слабости в нашата система и бюрокрация".

Меркел: Германия стои върху буре с барут, контролът над пандемията се изплъзва

Меркел: Германия стои върху буре с барут, контролът над пандемията се изплъзва

Тя предупредила, че ситуацията с вируса може много лесно да се влоши