Германският канцлер Ангела Меркел в събота коментира 80-ата годишнина следващата седмица от нацистката инвазия в Съветския съюз, наричайки я "повод за срам", съобщава "Дойче веле".

Във своя видео подкаст тя критикува продължаващите репресии срещу политически опозиционни фигури и гражданското общество в Русия и Беларус.

Говорейки преди честванията във вторник, Меркел отбеляза как милиони са загубили живота си - особено в Русия, Украйна, Беларус, балтийските държави и други бивши съветски републики - когато войските на Адолф Хитлер нахлуват в Съветския съюз на 22 юни 1941 г.

"За нас германците този ден е повод за срам", каза Меркел. "Дължим това на милионите жертви и техните потомци."

В Русия приеха закон, забраняващ приравняването на ролите на СССР и Германия във ВСВ

В Русия приеха закон, забраняващ приравняването на ролите на СССР и Германия във ВСВ

Законът е изготвен по поръчеине на Путин

Меркел благодари за "помирението", като същевременно критикува текущите репресии срещу опозиционните фигури и гражданското общество в Русия и Беларус.

Тя нарече репресиите "болезнени", отбелязвайки "как ангажирането на гражданското общество в Русия, но и в Беларус, напоследък е ограничено, дори направено невъзможно".

"Когато мирните демонстранти и ... членове на опозицията са заключени, това натоварва силно нашите отношения", каза Меркел.

Нахлуването в Крим и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна нарушават международното право. За Германия и ЕС ситуацията е неприемлива, добави тя.

Меркел е наблюдавала как Михаил Горбачов, последният лидер на Съветския съюз, набляга на политиките на перестройка и гласност или на реформи и откритост, които позволяват обединението на Германия през 1990 г. и връзките на гражданското общество между Русия и Германия.

"Продължаваме да се нуждаем от диалог с Русия", каза Меркел и добави, че предизвикателства като пандемията и глобалното затопляне подчертават необходимостта от международно сътрудничество.

Меркел и Макрон обсъдиха ЕС, САЩ, Русия, Китай, НАТО и новите COVID варианти

Меркел и Макрон обсъдиха ЕС, САЩ, Русия, Китай, НАТО и новите COVID варианти

За стабилна Европа - диалог с Русия, Китай определено е предизвикателство за САЩ

На 80-та годишнина във вторник, церемонията по полагане на венци ще се проведе на съветския военен мемориал в Берлин-Панков.

В петък германският президент Франк-Валтер Щайнмайер говори в немско-руския музей в Берлин-Карлхорст.

Музеят се намира на мястото, където германският Вермахт е подписал безусловното си предаване на представители на Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция на 8 май 1945 г.

Щайнмайер присъства на откриването на изложба в музея, озаглавена "Размери на едно престъпление: съветски военнопленници през Втората световна война".

Вермахтът е заловил приблизително 5,7 милиона съветски военнопленници, около 3 милиона са загинали в плен.

Докато представители от 15-те страни, съставляващи бившия Съветски съюз, бяха поканени да вземат участие, украинският посланик в Германия Андрий Мелник отказа поканата, като се позова на фокуса на изложбата върху жертвите на Русия.

Мелник заяви, че страни като Украйна, Беларус и балтийските държави са "просто игнорирани".

Путин и Меркел обсъдиха ВСВ, историческата памет и пандемията

Путин и Меркел обсъдиха ВСВ, историческата памет и пандемията

Путин поздрави Джонсън, Тръмп и Макрон, и бившите съветски републики