Руската Държавна дума (долната камара на парламента) прие закон, забраняващ публичното отъждествяване на ролята на СССР и нацистка Германия във Втората световна война, информира "Новости".

Проектозаконът беше внесен от председателя на комисията по култура Елена Ямполска, първия заместник-председател на Думата Александър Жуков, а също и сенатора Алексей Пушков. Той беше изготвен по поръчение на руския президент Владимир Путин след заседание на президентския Съвет за култура и изкуство.

Правят се промени в закона "За увековечаване на Победата на съветския народ във Великата отечествена война 1941-1945".

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

Йоурова: Изкривяването на исторически факт е заплаха за демократичните ни общества

В обяснителната бележка към закона се казва, че напоследък в медиите, включително руските, редовно се публикували и излъчвали в ефир необосновани обобщаващи унизителни изявления, където действията на съветското ръководство и армията се отъждествявали с престъпленията на нацизма и войниците от вермахта.

"Смятаме за категорично недопустимо смесването и (или) отъждествяването на действията на защитниците на Родината, тези, които са дали живота си в борбата за нейната свобода и независимост, действията на войниците освободители, с насочените към унищожаването на народи действия на войници окупатори, лица, признати за виновни в извършването на престъпления в съответствие с присъдата на Международния военен трибунал за съдене и наказване на главните военни престъпници от европейските страни от оста (Нюрнбергския трибунал)", отбелязват авторите на инициативата.

Те също така твърдят, че приемането на законопроекта нямало да позволи заработване на политически капитал чрез омаловажаване на подвига на съветския народ и спекулации около победата във Великата отечествена война.

В същото време руските законодатели подчертават, че възможността за исторически изследвания и научни дискусии по тази тема щяла да се запази.

Германецът Манфред Вебер обвинява и СССР за започване на ВСВ

Германецът Манфред Вебер обвинява и СССР за започване на ВСВ

Евродепутатите: ВСВ е резултат от подписването на пакта Молотов-Рибентроп

Припомняме, че на територията на Европейския съюз е общосподелена истина, че Втората световна война е последица от подписването на пакта за ненападение (известен като "Рибентроп-Молотов") и неговите тайни протоколи на 23 август 1939 година между Съветския съюз и нацистка Германия.