Германските регионални власти се съгласиха в сряда да разширят мерките срещу разпространението на коронавируса в по-големи части на страната, тъй като новите случаи нараснаха.

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че може да са необходими още по-строги стъпки.

"Това, което правим през следващите дни и седмици, ще бъде решаващо за това как ще преминем през тази пандемия", каза Меркел на пресконференция след среща с ръководителите на 16-те германски провинции, като добави, че целта е да се защити икономиката, предаде "Ройтерс".

Съгласно споразумението в сряда прагът, при който влизат по-строги мерки, като например вечерен полицейски час в баровете и по-строги ограничения на частните събирания, ще бъде намален до 35 нови случая на 100 000 души за седем дни, в сравнение с 50 преди.

Ако не успеят да спрат нарастването на инфекциите, ще бъдат въведени допълнителни мерки, за да се избегне втора пълна блокада, което може да има опустошително въздействие върху икономиката.

Ваксината срещу Covid-19 в Германия няма да бъде задължителна

Ваксината срещу Covid-19 в Германия няма да бъде задължителна

Минимум 55-65% от германците трябва да се ваксинират

Меркел призова особено младите хора да дадат своя принос, за да спрат разпространението на коронавируса, след като организирането на частни партии многократно бе обвинявано за локализирани огнища в германските градове.

"Трябва да призовем особено младите хора да преживеят без няколко партита сега, за да имат добър живот утре или вдругиден", каза тя.

Броят на потвърдените случаи се е увеличил с 5 132 до 334 585 във вторник, показват данни на Института Робърт Кох за инфекциозни заболявания. Съобщените жертви са нараснали с 43.