Страните, които не участват в схемата за квоти за приемане на мигранти, търсещи убежище в Европейския съюз, могат да бъдат лишени от помощ в други области, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

"Ако няма солидарност за миграцията, няма да я има и в други области", коментира германският канцлер и отбеляза, че това би в щета за европейското кохезия.

ЕС може да налага на държавите членки квоти за прием на бежанци

ЕС може да налага на държавите членки квоти за прием на бежанци

Съдът на ЕС отхвърли окончателно жалбите на Словакия и Унгария

Меркел заяви, че даването на убежище на мигранти в страните от Европейския съюз ще стане по-опростено, когато европейската политика за миграцията стане по-стабилна. По думите й най-вероятно ще бъде много полезно да се разработи такъв механизъм, ако всички други елементи в политиката за бежанци и мигранти са по-стабилни.

Унгарският парламент отхвърли забраната за заселване на мигранти, удар за Орбан

Унгарският парламент отхвърли забраната за заселване на мигранти, удар за Орбан

Поражение за силния човек в страната

Припомняме, че съдът на Европейския съюз отхвърли жалбите на Словакия и Унгария относно миграционната политика на Общността. Съдът потвърди правото на Брюксел да изисква от държавите членки да приемат кандидати за убежище.

Чешкият президент се обяви срещу квотите за мигранти

Чешкият президент се обяви срещу квотите за мигранти

По-добре да не получаваме субсидии, смята Милош Земан

Съдът на ЕС установи, че Съюзът има право да нарежда на националните правителства да приемат бежанци на квотен принцип. Става въпрос главно за сирийските бежанци, преселени от Италия и Гърция.

Механизмът беше одобрен с мнозинство от страните членки, въпреки явната съпротива на някои държави от Източна Европа. Тогава беше предвидено презаселването на 120 000 бежанци, но до момента презаселените са около 25 000.

Германският канцлер също така защити работата с милиции в Либия, за да се блокира напускането на мигриращи лодки, организирани от контрабандисти. "Правилно е да разбием тези икономически структури и да попречим на хиляди хора да се удавят в в Средиземноморието", обясни Меркел. Въпреки условната си подкрепа, тя добави, че би било погрешно да се работи дълго време с милиция, която не подкрепя правителство на единството в Триполи