Германският канцлер Ангела Меркел призова британските политици да бъдат умерени в използвания от тях език в кампанията преди референдума за членството на Великобритания в ЕС, след като проевропейски британски депутат беше убит, цитирана от „Франс прес”.

Преувеличенията и радикализмът като част от използвания език не помагат за насърчаване на атмосфера на уважение, отговори Меркел на въпрос във връзка с убийството на британския депутат Джо Кокс.

Убиха британски депутат в Северна Англия

Убиха британски депутат в Северна Англия

Британски медии съобщиха, че Кокс е простреляна

Заради това ние всички ценим правилата в демократичната игра. И ние знаем колко е важно да налагаме ограничения в избора си на думи, в избора на аргументи, но също и в избора на частично пренебрежителен аргумент, каза тя, призовавайки вижданията на другите да бъдат уважавани.

От друга страна радикализацията няма да бъде спряна, предупреди германският лидер, който даде съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда.

Кампанията за референдума на 23 юни е прекратена втори пореден ден заради убийството.

Арестуваният 52-годишен Томас Меър е заподозрян за убийството на Кокс. Описван като самотник, има съмнения, че той може да е свързан с крайнодясна екстремистка организация.