Правителството на Германия и 16-те федерални провинции постигнаха съгласие на среща да удължат мерките за социална дистанция в борбата с коронавируса до 5 юни.

Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на двама участници в разговорите.

В Германия се договорили да отварят почти всичко

В Германия се договорили да отварят почти всичко

Федералното правителство на Германия и провинциите се съгласиха да се отворят всички магазини и да се възобновят аматьорските спортни мероприятия

Източниците поясниха, че канцлерът Ангела Меркел и премиерите на провинциите са постигнали споразумение за разхлабване на ограниченията, като ще се позволяват срещи между членове на две семейства.

Ангела Меркел съобщи, че са съгласували мерки с лидерите на 16-те федерални провинции за разхлабване на ограниченията. Тя отбеляза, че първата фаза от пандемията е преминала, въпреки че все още има дълъг път да се извърви.

Ще останат в сила поддържането на дистанция от 1,5 метра и носенето на маски в обществения транспорт.

Бундеслигата ще бъде възобновена през втората половина на май. Лигата ще избере точната дата на първите мачове, които ще се провеждат при закрити врата.

По-рано осведомителната агенция съобщи, позовавайки се на проектодокумент, че федералното правителство на Германия и провинциите се съгласиха да се отворят всички магазини и да се възобновят аматьорските спортни мероприятия на открито при определени условия. Провинциите ще решават поотделно за постепенно отваряне на различните аспекти от обществения живот.

Основавайки се на нивата на заразяване, провинциите ще решават сами за постепенно отваряне на университетите, ресторантите, баровете, хотелите, търговските изложения, козметичните салони, театрите, фитнесите, кината и дискотеките, което ще се осъществява при определени правила за хигиена и поддържане на социална дистанция, пише в документа.

Германия обяви критерия за връщане на ограничителните мерки

Германия обяви критерия за връщане на ограничителните мерки

Степента на възпроизвеждане на вируса, наречено числото R, което отразява колко души може да зарази един човек, падна до 0,71 от 1

За да се предотврати втора вълна на разпространение на коронавируса, федералните и местни правителства се съгласиха на предварителни разговори, че ако новите случаи на заразени се увеличат след разхлабването на мерките, веднага трябва да се въведат ограничения на местно ниво.

Планът е прагът да бъде "повече от 50 новозаразени на 100 000 души в рамките на последните 7 дни". Ако има ограничени огнища, например в старчески дом, ограниченията могат да се прилагат само за дома.

Ако вирусът повторно започне да се разпространява на мащабно ниво, трябва да се върнат ограниченията, наложени в Германия преди 20 април. Сред тях са и ограничения за пътуване от и до тези региони.

Заразените с коронавирус се увеличиха с 947 до 164 807, показват данните на Институт "Роберт Кох". Починалите нараснаха със 165 до 6996.

Коронавирус: Вероятно над 10 пъти повече заразени от официалния брой в Германия

Коронавирус: Вероятно над 10 пъти повече заразени от официалния брой в Германия

Германия днес предприе още стъпки за облекчаване на ограниченията...

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 3,5 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 245 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват близо 3,6 млн. случая и над 257 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,2 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".