Месото от животни, които не са зашеметени преди да бъдат заколени - традиционно при мюсюлманските халал практики, не може да бъде определено като органично. Това реши Съдът на Европейския съюз, цитиран от ДПА.

Много мюсюлмани вярват, че за да бъде халал (разрешено) и приемливо за храна, животното не трябва да бъде зашеметявано преди да бъде убито - практика, която е в разрез със стандартните правила при колене на животни. Еврейските практики на заколване (кашер) са подобни като халал.

През 2012 г. френска асоциация в защита на животните поиска да се забрани халал мляно телешко месо да бъде с етикет "органично производство". Молбата беше отхвърлена, което доведе до поредица от обжалвания.

Френският съд впоследствие предаде случая на Съда на Европейския съюз, за да помогне при тълкуването на законодателството на евросъюза.

Базираният в Люксембург съд обяви, че месото, носещо логото на ЕС "органичен продукт", трябва да следва "най-високите стандарти, по-специално в областта на благосъстоянието на животните".

Ритуалното клане на незашеметени животни не е достатъчно, за да премахне болката и страданието на животното толкова ефективно, колкото клането със зашеметяване, което позволява на животното да загуби съзнание и чувствителност, подчертава съдът.

Клането на животни без зашеметяване не позволява страданието да бъде сведено до минимум, се казва още в решението на съда.

Следователно правилата на ЕС не разрешават да се определят като органична продукция продукти, които са от животни, заколени в съответствие с религиозни ритуали, но без зашеметяване, заключава съдът.