Около 100 от 437-те деца от мормонската секта в Тексас, които са признали за сексуални злоупотреби ще бъдат преместени в приемни семейства. Това съобщиха от социалните служби, цитирани от CNN.

Близо 2 седмици и половина повече от 400 деца, който са живели до сега в обществото на мормоните от западен Тексас до сега, са били под закрилата на държавата.

Те са отделени от родния дом, но са относително близо до родителите си, които се борят срещу обвиненията за насилие и злоупотреби в сектата.

Според постановлението на съда, подписано вчера, около 100 деца ще трябва да бъдат преместени от Колизеума Сан Анджело.

Те ще бъдат превозени с автобуси до специални места, където ще получат необходимите грижи. До края на седмицата всички 437 деца най-вероятно ще бъдат разпръснати на 16 места в страната.

Съдия Барбара Уолтър е подписала заповед, разрешаваща на социални грижи да прехвърлят децата във временни приемни семейства, докато приключат анализите на ДНК-тестовете.

Тогава следва да се изготвят индивидуални планове, които да определят попечителите на всяко едно от децата.

Вземането на ДНК от децата започва в понеделник.

Говорителят на Фундаменталистката църква на Исус Христос и светиите от последните дни веднага отправиха критики към преместването на децата.

"Това беше направено без предупредително писмо до адвокатите или семействата на децата", твърди Род Паркър, говорител на църквата.

Той обвини Агенцията за закрила на децата, че се „страхуват от справедлив процес".

Припомняме, че от началото на месеца, при специално разследване от страна на властите, на бял свят излязоха шокиращи разкрития за полигамните семейства от ранчото в Тексас.

Сведенията които изплуват след полицейското разследване очертават картина на сексуално малтретиране, насилствени бракове на малолетни, кръвосмешение и пълна изолация.

Преди няколко дни родителите (чиито брой е приблизително 133) протестираха за това, че децата са отделени от тях незаконно.