Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви пред парламента на страната, че ще позволи на законодателния орган да гласува за отлагане на Брекзит, пише "Гардиън".

Тя поясни, че ще даде възможност на Камарата на общините да гласува отлагане на Брекзит, ако всички други варианти бъдат отхвърлени.

Депутатите ще имат възможност да гласуват през март за удължаване на Член 50 от Лисабонския договор, ако не бъде прокарано споразумение, съобщи тя пред законодателите.

Две гласувания на 12 март, ако няма сделка за Брекзит

Две гласувания на 12 март, ако няма сделка за Брекзит

Ако премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей не успее да си осигури мнозинство в парламента

Министър-председателят обясни, че иска да поеме още три ангажимента. Първо, на 12 март, вторник, ще се гласува споразумение за Брекзит. Второ, ако правителството не спечели на това гласуване, ще бъде внесено предложение за гласуване до 13 март, според което депутатите ще бъдат попитани дали одобряват напускане на ЕС без споразумение. Трето, ако депутатите отхвърлят варианта Брекзит без споразумение, премиерът ще даде възможност на законодателите да гласуват на 14 март дали парламентът иска да отложи Брекзит за кратък период. Ако депутатите прокарат предложението, правителството ще поиска от Брюксел отлагане напускането на ЕС.

Тереза Мей поясни, че поема тези ангажименти като премиер и ще се придържа към тях. Тя лично заяви, че не иска отлагане на Брекзит, и ако бъде отложен до края на юни, Великобритания ще трябва да участва на изборите за Европейски парламент.

Корбин подкрепя втори референдум за Брекзит

Корбин подкрепя втори референдум за Брекзит

Счита политиката на консерваторите за вредна

По думите й всяко отлагане почти със сигурност ще е еднократно, защото Великобритания ще трябва да участва на европейските избори. Според нея отлагане на Брекзит означава, че ще се образува още по-отвесна скала - нещата няма да станат по-лесни.

"Нека бъда ясна, не искам удължаване на Член 50...Всяко удължаване до края на юни ще означава, че Великобритания трябва да участва на изборите за Европейски парламент. Какво послание изпращаме на повече от 17 милиона души, които гласуваха за напускане на ЕС преди близо три години", попита тя.

Мей каза още пред депутатите, че Великобритания и ЕС продължават да работят сериозно върху алтернативни процедури за границата със Северна Ирландия.

Вариантите остават непроменени: споразумение, без споразумение или прекратяване на Брекзит, подчерта британският лидер и призова да се изпрати ясно послание, че има стабилно мнозинство в британския парламент за Брекзит със споразумение.

Туск: Подкрепяме отлагане на Брекзит, това е разумно решение

Туск: Подкрепяме отлагане на Брекзит, това е разумно решение

Мей вярва, че може да осигури необходимото мнозинство

Доверието към нашата демокрация е заложено на карта, алармира Тереза Мей.

Снимка 409101

Източник: ЕПА

От своя страна лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин поиска от Мей да потвърди, че споразумението за напускане на ЕС не е отваряно за нови преговори.

Мей обеща гласуване. Тя обеща гласуване на споразумение през декември, януари, февруари и март, а само през януари се състоя гласуването, възнегодува Корбин.

Премиерът трябва да обясни какъв е План Б, призова лейбъристът. Той попита как може депутатите да гласуват споразумение преди да бъде договорено с ЕС.

Корбин подчерта, че лейбъристите имат надежден план, който ще обедини страната, ще предостави необходимата сигурност и ще защити пазара на труда и индустрията.

По думите му Лейбъристката партия приема резултатите от референдума, но не подкрепя кърпения план на Мей.

Ако планът на Мей мине, лейбъристите искат потвърждаващ публичен вот, обяви Джереми Корбин и добави, че ако правителството поиска отлагане, трябва да договори споразумение за Брекзит, което ще се приеме от Камарата на общините.

Вчера Корбин обяви, че лейбъристите ще подкрепят втори референдум.