Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще призове опозицията да ѝ помогне за укрепването на правителството на малцинството, тъй като страната трябва да е стабилна в процеса на водене на преговори за излизане от Европейския съюз, съобщи АП.

Дейвид Дейвис: Брекзит е по-сложен от кацането на Луната

Дейвид Дейвис: Брекзит е по-сложен от кацането на Луната

Според него елементи от работата му правят кацането на Луната доста по-просто

По първоначална информация Мей ще призове опозицията с реч утре, 11 юли.

Молбата на премиерът на Великобритания идва почти една година след като тя встъпи в длъжност като министър-председател и малко повече от месец от предсрочните изборите в страната от 8 юни, когато Мей изгуби абсолютното си мнозинство в парламента.

Консерваторите и юнионистите сформираха британско правителство на малцинството
Обновена

Консерваторите и юнионистите сформираха британско правителство на малцинството

Демократичната юнионистка партия се съгласи да подкрепи партията на Мей

Припомняме, напоследък все повече се обсъжда вариантът,  в който Великобритания няма да напусне Европейския съюз.

Според проучване на Лондонското училище по икономика и политически науки хората, които са пожелали напускането на ЕС значително са намалели. Всеки 6 от 10 жители на Острова са посочили, че желаят да запазят европейското си гражданство и да могат свободно да пътуват, живеят, работят и учат в рамките на ЕС.

Освен общественото проучване подобно мнение изрази и Джеймс Чапман, бивш помощник на министъра за Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис. По думите му твърдата и "абсолютистична" позиция на Мей е "заклала" възможностите на Дейвис за воденето на нормални преговори с Брюксел.

Има вероятност Великобритания да се оттегли от преговорите за Брекзит

Има вероятност Великобритания да се оттегли от преговорите за Брекзит

Твърдата позиция на Тереза Мей "заклала" възможността да се водят нормални преговори

В началото на месеца "The guardian" информира, че високопоставен източник от обкръжението на Мей е предупредил бизнес кръговете, че съществува възможността Великобритания да се откаже от преговорите за Brexit. Това било предизвикано от разходите по излизането на Обединеното кралство, които възлизали на 100 милиарда евро и които Мей категорично заяви, че няма да бъдат изплатени.

Вчера, 9 юли, бившият министър на бизнеса и ветеран в британската политика Винсънт Кейбъл също тълкува, че има вероятност Мей да се откаже от намеренията си да напусне ЕС. По думите му основните политически партии са твърде много разединени по въпроса, особено след като консерваторите загубиха мнозинството си на предсрочните избори.