На крайбрежието на Нормандия в Северозападна Франция се провеждат церемонии по повод 75 г. от десанта, който поставя началото на края на войната на Западния фронт и води до освобождението на френската държава от нацистката окупация през Втората световна война, съобщават медии.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей и френският лидер Еманюел Макрон откриха паметник на британските войници във Вер-сюр-Мер, близо до Голд бийч.

Москва: Да не се преувеличава Десантът в Нормандия, не е решаващ за изхода от ВСВ

Москва: Да не се преувеличава Десантът в Нормандия, не е решаващ за изхода от ВСВ

Усилията на Съветския съюз са осигурили победата

Основното събитие е малко по-късно през деня, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп и Макрон ще произнесат реч на американското гробище Колвил-сюр-Мер, където има 9000 гроба над Омаха бийч. Президентът на Франция ще награди петима американски ветерани с най-високото отличие - Орден на Почетния легион. Тръмп ще говори преди полагането на венци и 21 топовни салюта. Около 15 000 души ще се присъединят към двамата президенти на служба и ще наблюдават прелитане на френски и американски самолети. Ще присъстват 170 ветерани от Втората световна война, включително 35 мъже, стъпили на плажовете на Нормандия на 6 юни 1944 г.

Снимка 427458

Източник: ЕПА

На Омаха бийч е най-кръвопролитната битка по време на най-големия десант в историята. На 6 юни преди 75 г. дебаркират 43 250 войници. Жертвите са 3000. Американските сили хвърлят 13 000 бомби по германската отбрана.

Тръмп и Макрон ще проведат двустранни разговори на обяд в Кан.

Предвидени са и други мероприятия, включително и във Великобритания.

Вчера 16 световни лидери участваха в мероприятия в Портсмут по повод 75 г. от Десанта в Нормандия.

Снимка 427459

Източник: ЕПА

Десантът в Нормандия в цифри

Десантът в Нормандия в цифри

156 000 съюзнически войници дебаркират на крайбрежието на Нормандия

Снимка 427460

Източник: ЕПА

Снимка 427457

Източник: ЕПА