Десантът в Нормандия преди 75 г. не предреши хода на Втората световна война и значението на съюзническия десант не трябва да се преувеличава. Тази позиция изрази говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от местни медии.

Захарова подчерта пред журналисти, че усилията на Съветския съюз са осигурили победата.

Десантът в Нормандия в цифри

Десантът в Нормандия в цифри

156 000 съюзнически войници дебаркират на крайбрежието на Нормандия

"Според историците десантът в Нормандия не оказа фундаментално влияние върху резултата от Втората световна война", подчерта Захарова.

Британската кралица Елизабет II, президентът на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери присъстваха на мероприятия по повод 75 г. от Десанта в Нормандия, които се проведоха в английския град Портсмут.

75 г. след Десанта в Нормандия 16 държави обещаха да не се повтаря ужасът от ВСВ

75 г. след Десанта в Нормандия 16 държави обещаха да не се повтаря ужасът от ВСВ

На 6 юни 1944 г. 160 000 съюзнически войски дебаркират в Нормандия

"Приносът на съюзническите сили за победата над Третия райх е ясен", коментира още Захарова, но предупреди, че "това не трябва да се преувеличава, нито не трябва да се омаловажават титаничните постижения на Съветския съюз, без които тази победа просто нямаше да съществува".

По думите й Русия постоянно обвинява Запада в неправилно разбиране или непризнаване на огромните човешки загуби - 27 милиона жертви - понесени от Съветския съюз.

Захарова подчерта още, че руските историци смятат, че съюзническите войски са забавили откриването на втория фронт, за да изчакат отслабването на нацистките сили при тежките боеве със съветските войски.

Според говорителя победата през Втората световна война е в резултат на победите на Червената армия, като посочи битките при Сталинград през 1942 г. и при Курск през 1943 г.