Втори референдум за Брекзит би нанесъл "непоправими щети" върху политиката и ще наруши обещанието към британския народ.

Това ще предупреди британският премиер Тереза Мей, информира "Ройтерс".

Тя отхвърля призива на политици за провеждане на референдум като единствения възможен начин за излизане от безизходицата.

Амбър Ръд призова да се избегне вариант за Брекзит без споразумение

Амбър Ръд призова да се избегне вариант за Брекзит без споразумение

Не е време за обвинения в слабост или предателство, настоя министърът

След турбулентна седмица, в която оцеля при вот на недоверие и се опита в последния момент да договори промени в споразумението за Брекзит на срещата на върха на ЕС в Брюксел, Мей е в задънена улица с предлаганото споразумение, което дълбоко разделя британския парламент.

Все повече политици призовават за втори референдум, след като ЕС предложи малки отстъпки, за да спечели подкрепата на британските депутати. Но Мей и нейни министри многократно заявиха, че изключват втори референдум, тъй като смятат, че ще доведе до най-голямото разделение от Втората световна война и ще предаде тези британци, които гласуваха за напускане на ЕС на референдума през 2016 г.

Това увеличава риска от Брекзит без споразумение по-малко от 4 месеца преди крайната дата - сценарий, който според бизнеса би бил катастрофален за петата най-голяма икономика в света.

Мей: Преговорите с ЕС за Брекзит продължават

Мей: Преговорите с ЕС за Брекзит продължават

ЕС иска споразумение за Брекзит, което ще бъде одобрено от парламента в Лондон

"Нека не нарушаваме думата си пред британския народ с опита за организиране на друг референдум", ще каже Мей пред депутатите, според извадка от речта й.

"Втори вот би нанесъл непоправими щети на почтеността на нашата политика, защото би казал на милиони, които имаха доверие на демокрацията, че нашата демокрация не им осигурява това, което искат. Втори вот най-вероятно би ни оставил в същото положение като предишния", ще поясни тя.

Близо 130 млн. паунда струва организацията на референдума за Брекзит

Близо 130 млн. паунда струва организацията на референдума за Брекзит

Това е коментарът на британската избирателна комисия относно призивите за прегласуване