Британският премиер Тереза Мей подчерта важността на международното ядрено споразумение между Иран и световните сили от 2015 г. по време на кратка среща с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън на "Даунинг стрийт" 10, информира Ройтерс.

Тилърсън е на посещение на Острова, за да обсъди с колегите си спасителните операции след урагана "Ирма", ядрената програма на КНДР и за да се срещне с външните министри на няколко държави във връзка с политическата безизходица в Либия.

Въпреки че официално не е в дневния ред на посещението му, въпросът за Иран беше повдигнат по време на срещата между Тилърсън, Мей и британски съветник по сигурността.

"Те засегнаха иранското ядрено споразумение. Премиерът подчерта важността да се предотврати Иран да се сдобие с ядрени оръжия", каза говорител на британския премиер.

Американският президент Доналд Тръмп многократно повтори, че ядрената сделка е "катастрофа" и ще ревизира позицията на САЩ. Той разглежда стратегия, която може да позволи по-агресивен отговор на Вашингтон срещу Техеран.

Тилърсън обаче публично заяви, че не е съгласен с възгледа на президента за ядреното споразумение.

илърсън и Мей също обсъдиха Северна Корея и продължаващите дестабилизиращи действия на страната. Те се съгласиха, че е важно международната общност да продължи да работи съвместно за оказване на натиск над режима", добави говорителят.

По график Тилърсън ще се срещне с британския си колега Борис Джонсън и с представител на френското правителство, за да обсъдят "Ирма" и КНДР. След това тримата ще се присъединят към външните министри на Италия, Египет и ОАЕ, за да обсъдят Либия с посланика на ООН Гасан Саламе.