Международната репутация на Съединените щати е спаднала допълнително с отговора на пандемията с коронавируса, според ново изследване от вторник на Pew Research Center, съобщава АП.

В някои от 13-те анкетирани страни благоприятните възприятия за САЩ са паднали до рекордно ниски нива. Pew Research Center провежда анкета по темата близо две десетилетия.

Въпреки че международният имидж на САЩ е в упадък, откакто президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност през 2017 г., проучването установи, че страда допълнително от това, което се възприема като лошо обработен отговор на пандемията.

Медиана от само 15% от анкетираните казват, че САЩ са си свършили добра работа по време на кризата, за разлика от възприятията около Световната здравна организация или Европейския съюз, където и двете се радват на одобрение от мнозинството.

Въпреки че новите инфекции в САЩ изглеждаха умерени през последните няколко седмици, страната има най-високата официална смъртност в света, свързана с вируса, с около 195 000 смъртни случая. Изглежда, че голяма част от вината в международен план е сложена на вратата на Тръмп.

През последните няколко месеца президентът предизвика недоумение по света с някои от коментарите си относно вируса и как трябва да се борави с него.

Международният спад е широко отчетен, включително сред мененията на традиционните съюзници на САЩ. В Обединеното кралство, например, само 41% от хората изразяват положително мнение за САЩ, най-ниският регистриран процент.

Във Франция само 31% възприемат САЩ положително, което съответства на ниското ниво, регистрирано през 2003 г., когато двете страни са били в конфликт заради ръководената от САЩ война в Ирак.

Германците са особено негативни във възгледите си за САЩ, като само 26% от анкетираните гледат на страната благосклонно, малко над нивото от 25% през 2003 г., когато Германия, подобно на Франция, се противопостави на войната в Ирак.

От изследваните държави само в Южна Корея по-голямата част от хората гледат положително на САЩ, с 59% подкрепа.

Pew Research Center изследва и мненията около Тръмп, който е изправен пред тежка битка за преизбиране през ноември срещу своя демократичен опонент, бившият вицепрезидент Джо Байдън.

Оценките на президента са ниски, особено в Белгия, където само 9% от анкетираните имаха благоприятна представа за Тръмп. Японците са най-позитивни, макар че дори там само 25% изразяват доверие в Тръмп.

Отношението към Тръмп постоянно е много по-негативно от това към неговия предшественик Барак Обама, особено в Западна Европа.

В Обединеното кралство, Испания, Франция и Германия рейтингите Тръмп са подобни на тези, получени от Джордж Буш в края на президентството му, когато репутацията му е намаляла от насилието в Ирак, както и от началото на глобалното финансова криза.

Тръмп също е възприеман в по-негативна светлина от другите световни лидери. Германският канцлер Ангела Меркел получава най-голяма подкрепа, като средно 76% от хората в анкетираните нации имат доверие в нея. Френският президент Еманюел Макрон също получи до голяма степен благоприятни оценки, докато тези към британския премиер Борис Джонсън са по-смесени.  

Рейтингите за руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин също са преобладаващо отрицателни, макар и не толкова отрицателни като тези за Тръмп.

Проучването е извършено в Канада, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания, Швеция, Великобритания, Австралия, Япония и Южна Корея.

Невиждано за президент на САЩ дъно за рейтинга на Тръмп

Невиждано за президент на САЩ дъно за рейтинга на Тръмп

40% одобряват управлението му