Международното пътуване е най-големият фактор за покачването на смъртността от коронавируса. Това е установено от проучване на Абърдийнския университет.

Авторите на изследването също са открили, че ограничаването на международното пътуване по време на първата вълна от пандемията вероятно е направило разлика при разпространението на коронавируса в Западна Европа, включително и Великобритания. Ограничаването на международното пътуване е оказало най-голямо влияние върху нивата на смъртността.

В изследването са сравнявани данните от 37-те най-засегнати държави по време на първата вълна и различни фактори, които засягат разпространението на вируса, включително международното пътуване, гъстота на населението, процент на хората, които живеят в градски райони, възраст, среден индекс на телесна маса и тютюнопушене.

Изследователите са установили, че един милион международни пристигания е свързано с 3,4% увеличение на смъртността от коронавируса по време на първата вълна.

Авторите смятат, че тези открития са особено важни при бъдещи епидемии, тъй като ограничаването на международните пътувания може да намали смъртността.

Друг фактор, който играе важна роля, е нивото на имунизираните с ваксината БЦЖ (бацил на Калмeт-Герин или Bacille Calmette-Guerin) в държавите. Той е свързан с по-ниска смъртност, но учените отбелязват, че асоциациите им са слаби и са необходими допълнителни изследвания.

Ваксината срещу туберкулоза е създадена преди 100 г.

Откритията са публикувани в журнала BMJ Open.