Условията за мигрантите и бежанците в Либия са по-тежки и от концентрационни лагери. Това става ясно от телеграма на германския посланик в Нигер до външното министерство на европейската страна, пише "Гардиън", позовавайки се на "Ди Велт".

Германското посолство в Нигер е потвърдило информация за екзекуции, мъчения и други системни нарушения на човешките права в лагери по бежанския коридор в Либия.

Предупреждението идва няколко дни преди срещата на върха на ЕС в Малта в петък, на която ще бъдат обсъдени начини за контрол на миграцията през Средиземно море от Африка това лято.

Подобни доказателства за зверства в Либия се появиха и по време на съдебен процес в Милано срещу водещ трафикант на хора.

Ситуацията в Либия подчертава необходимостта лидерите на ЕС да позволят на ООН достъп до специални центрове за бежанци преди да предприемат твърда политика на депортиране на мигранти.

Германското посолство в Нигер отбеляза в дипломатическа телеграма, че достоверни снимки от мобилен телефон и видеоматериали потвърждават информация за лагери, които са превърнати в частни затвори, управлявани от трафиканти.

Всекидневно безброй мигранти са екзекутирани, бити, изнасилвани, обирани и захвърляни в пустинята, алармира дипломатическата мисия.

Свидетели говорят за пет екзекуции на седмица в един затвор, за да се освободи място за нови мигранти и да се увеличат печалбите на трафикантите.