Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум предупреди, че малка група от страни членки на ЕС може да бъде принудена да създаде „мини-Шенген”, ако Общността се провали в разрешаването на мигрантската криза, цитиран от „Франс прес”.

„Наистина не желая да се случва това. Такава стъпка би довела до негативни политически и икономически последствия за всички нас”, каза той пред германския вестник Handelsblatt относно вероятността да се намали 26-членната Шенгенска зона, в която основната група е от 5 или 6 държави.

Но Дейселблум предупреди, че „не можем да поддържаме нашите социални системи в дългосрочен план, ако потокът от бежанци продължи по същият начин”.

Призовавайки държавите да споделят тежестта си, холандецът предупреди: „Ако ЕС се провали в опитите за по-добро защитаване на външните граници, то по-малка група от страни ще го направи. Защото ние трябва да защитим обществата си и нашите високи социални стандарти. Това може да бъде мини-Шенген, въпреки че без съмнение не е най-доброто решение”.

Няколко държави плащат по-голяма сметка заради мигрантската криза, тъй като те приютяват мигранти. Това са Швеция, Германия, Австрия, Белгия и Холандия. Ние сме на една и съща позиция, заради това искаме заедно да работим по-тясно”, заяви Йерун Дейселблум, който също е финансов министър на Холандия, в интервю за белгийския вестник L'Echo.

Следващата година Холандия поема председателството на ЕС. Холандският външен министър Берт Кундерс обяви, че Европа трябва да работи, за да запази жива мечтата си за Шенген.