Ангела Меркел защити миграционната политика на правителството й в първата си реч пред парламента след постигнатия компромис с вътрешния министър Хорст Зеехофер, пише "Гардиън".

Орбан отворен за двустранна сделка за мигрантите с Меркел

Орбан отворен за двустранна сделка за мигрантите с Меркел

Иска засилване на защитата на външните граници на ЕС

По-рано тази седмица двамата постигнаха компромис по миграционния въпрос.

Снимка 366518

Източник: ЕПА

Меркел и Зеехофер спасиха коалицията
Обновена

Меркел и Зеехофер спасиха коалицията

Има съгласие по миграцията, Зеехофер не подава оставка…

Канцлерът на Германия защити компромисното споразумение между Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз за създаване на транзитни зони по южната граница на страната за ускорено депортиране на бежанци. Меркел смята, че миграцията трябва по-добре да бъде регулирана.

"Трябва да установим по-голяма регулация за всеки тип миграция, така че хората да знаят, че законът и редът се прилагат", каза тя пред препълнения Бундестаг. Според изданието речта имаше за цел да покаже, че тя все още контролира нещата след разпространените спекулации през последните дни, че 13-годишното й канцлерство приключва.

Зеехофер скочи: Меркел е канцлер заради мен

Зеехофер скочи: Меркел е канцлер заради мен

Нямало да се остави да бъде уволнен от такъв канцлер

Снимка 366516

Източник: ЕПА

Подчертавайки, че миграцията е "глобален проблем, изискващ глобално решение" и че държавите не могат да се справят сами, Меркел подчерта, че бъдещето на ЕС зависи от това какво решение ще бъде взето.

"Как ще се справим с мигрантския въпрос ще предопредели дали ЕС ще продължи да съществува в бъдеще", обяви тя, като има предвид опитите да си осигури споразумения с други страни членки на съюза да приемат мигранти.

Меркел ще спасява коалицията

Меркел ще спасява коалицията

Зеехофер плаши с оставка

Снимка 366514

Източник: ЕПА

В същото време тя подчерта необходимостта от по-ефективна охрана на външните граници на ЕС, както и сключване на споразумения за партньорство с африкански държави с цел спиране на нелегалната имиграция и икономически мигранти.

Консервативните партньори на Меркел недоволни от договореното за мигрантите

Консервативните партньори на Меркел недоволни от договореното за мигрантите

Зеехофер е казал пред ръководството на партията, че не е щастлив

Но Меркел, която изглежда изморена и бледа след няколко маратона в Брюксел и Берлин по казуса за миграцията, беше атакувана от почти всички партии, особено от опозиционната "Алтернатива за Германия", чиито лидер Алис Вейдел поиска оставката на канцлера.

"При вашето управление Германия се превърна от двигател и гарант на стабилност във водач на хаос", атакува тя. Вейдел има предвид битката между Меркел и Зеехофер, наричайки я "непристоен театър". Според нея Германия се е превърнала в "лудница, централата е канцлерството". Вейдел призова Меркел да "сложи край на тази трагедия, моля ви, подайте си оставката".

Меркел осигурила споразумения с 14 държави за бързо връщане на мигранти

Меркел осигурила споразумения с 14 държави за бързо връщане на мигранти

Гърция и Испания са сключили тристранно споразумение с Германия

Кристиан Линднер, лидер на свободните демократи, обвини Меркел, че се е провалила в намирането на задоволително решение за бежанската политика на правителството от лятото на 2015 г. Той също така нападна канцлера, че не се е консултирала със социалдемократите, които трябва да решат дали одобряват транзитните зони.

Стана ясно, че Зеехофер ще пътува до Австрия в четвъртък в опит да договори споразумение с австрийския канцлер Себастиан Курц.