Министерството на отбраната на САЩ ще продължи да подкрепя прехвърлянето на властта към екипа на новоизбрания президент и избрания вицепрезидент Джоузеф Байдън и Камала Харис. Това се казва в изявление, публикувано в петък от и.д. ръководителя на Пентагона Крис Милър, цитирано от Washington Examiner.

"Министерството не отменя и не отказва комуникация с екипа на Байдън... Пентагонът ще продължи да подкрепя процеса на президентски преход в съответствие със Закона за президентската делегация, Меморандума за разбирателство с екипа на Байдън-Харис и политиките на министерството".

"Оставам ангажиран с пълен и прозрачен преход - това е, което нашата нация очаква и Министерството на отбраната ще постигне", заяви Милър.

В статия на Axios се твърди, че Милър е наредил на служители от Пентагона да отменят планираните срещи на преходния екип.

В изявлението на Милър се посочва, че от 23 ноември Пентагонът е провел 139 интервюта с 265 служители, отговорил на 161 искания за информация, предоставил 4 400 страници непублична информация и предоставил 900 страници класифицирана информация на преходния екип на Байдън-Харис.

В момента Министерството на отбраната работи, за да предостави на Конгреса информация, необходима за приемане на продължаваща резолюция и за поддържане на правителството. Операция Warp Speed, съвместни усилия за управление на производството и разпространението на ваксини, също е в разгара си и министерството управлява последствията, свързани с голямо нарушение на киберсигурността в редица държавни агенции.

Както министерството на отбраната, така и преходният екип са се съгласили на двуседмична почивка, добавяйки, че за разлика от прехода от 2016 г., който включва предимно млади служители, срещите тази година са със старши служители.  "Всъщност изпреварваме графика", от това, което е през 2016 г.

Шефът на Пентагона спря сътрудничеството с екипа на Байдън

Шефът на Пентагона спря сътрудничеството с екипа на Байдън

Служителите на министерството са шокирани от решението на Крис Милър