Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Крис Милър разпореди спиране на сътрудничество на Пентагона с преходния екип на новоизбрания президент Байдън, служители от Министерството на отбраната са шокирани, съобщават пред Axios висши служители от администрацията.

Висш служител на Байдън не знаел за заповедта. Служителите на администрацията оставят отворена възможността сътрудничеството да се възобнови след празнична пауза. Служителите не са сигурни какво е подтикнало действието на Милър, нито отношението на президента Тръмп по въпроса.

Афроамериканец може да оглави Пентагона

Афроамериканец може да оглави Пентагона

Байдън номинира генерал Остин Лойд за министър на отбраната

Ходът на Милър, който изненада служителите в Пентагон, е най-големият израз на недоверие към екипа на Байдън от най-високото ниво на администрацията на Тръмп.

Срещи между екипа на Тръмп и екипа на Байдън продължават в цялото правителство, след забавен старт, тъй като администрацията отказваше официално признаването на Байдън за президент.

В четвъртък вечерта Милър, който е назначен на 9 ноември, когато Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър веднага след изборите, нареди на служителите в цялата сграда да отменят планираните преходни срещи.

Милър отрече Пентагонът да спира комуникация с Байдън

Милър отрече Пентагонът да спира комуникация с Байдън

Министерството на отбраната на САЩ ще продължи да подкрепя прехвърлянето на властта

Официален отговор на Пентагона: "Висш служител на Министерството на отбраната се опита да омаловажи този ход, наричайки го - просто забавяне на последните няколко насрочени срещи до след новата година".

"Имахме малко останали срещи по графика днес и следващата седмица", каза служителят, добавяйки, че "служителите на Министерството на отбраната, работещи на срещите, са претоварени от броя на срещите."

"Същите тези висши лидери трябваше да вършат ежедневната си работа и бяха погълнати от преходни дейности. ... С празниците ние спираме за две седмици. Все още сме ангажирани с продуктивен преход."

Генщабът на САЩ: Даваме клетва пред Конституцията, не пред крал, тиранин или диктатор

Генщабът на САЩ: Даваме клетва пред Конституцията, не пред крал, тиранин или диктатор

Ген. Мили: Всеки военен ще защитава Конституцията независимо от личната цена