Милиони американци могат да загубят жилищата си, когато федералните и местните защити от изгонване изтекат в края на годината, показват данните на все по-голям брой изследвания, предаде CBS News.

Доклад, публикуван този месец от Националната коалиция за жилища с ниски доходи (NLIHC) и Университета в Аризона, изчислява, че още през следващите месеци могат да бъдат изселени 19 милиона души.

Освен че е хуманитарна катастрофа, кризата заплашва да изостри пандемията на коронавируса, предупреждава предстоящо проучване в Journal of Urban Health.

Броят на американците, които вече се затрудняват да плащат наем, непрекъснато нараства от лятото насам, според проучването на пулса на домакинствата на Бюрото за преброяване на населението. В последното проучване от началото на ноември 11,6 милиона души посочват, че няма да могат да се плащат наема или ипотеката от следващия месец.

В началото на септември американските центрове за контрол и превенция на заболяванията забраниха изселванията до края на годината, като мярка за намаляване разпространението на коронавируса. Мярката защитава наемателите, които печелят по-малко от 99 000 долара, но са загубили доходи по време на пандемията и е вероятно да останат без дом, ако бъдат изгонени.

Много щати и градове също предлагат защита на наемателите през пролетта и лятото, а други създават програми за подпомагане на наемите, за да помогнат на наемателите да свържат двата края. Двете програми бързо изтичат.

Ситуацията може да достигне кризисни нива през новата година.

Безработните в САЩ пак започнаха да се увеличават

Безработните в САЩ пак започнаха да се увеличават

778 000 души са ссе записали на борсата

Тъй като Конгресът все още не е приел поредния пакет за облекчаване на коронавируса, около 12 милиона американци може да загубят обезщетенията си за безработица в деня след Коледа. Внезапното намаляване ще намали доходите с около 19 милиарда долара на месец, заяви Нанси Ванден Хутен, водещ икономист в Oxford Economics, в изследователска бележка.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че 742 000 американци са подали документи за обезщетение за безработица през миналата седмица. Това е първо увеличение от началото на октомври, което съвпада с ръста на новите случаи на коронавирус в САЩ, пише "Гардиън", позовавайки се на данни на Министерството на труда.

Повече от 21 милиона американци получават държавни помощи под някаква форма заради безработица.

Няма надежда към момента за прокарване на нов финансов пакет в Конгреса.

По-миналата седмица бе съобщено, че 709 000 американци са се записали на борсата.

Последни данни за разпространението на коронавирус в страната показват, че САЩ регистрират около 97 000 новозаразени за денонощие и над 900 починали. Така, общо над 13 млн. американци са с положителни проби, а починалите са повече от 270 000, което поставя страната на първото място.