Мирните преговори за обединение на Кипър са на прага на провал след информация, че кипърските турци няма да участват на заплануваната за тази седмица среща заради неудовлетворено тяхно искане, съобщава Ройтерс.

Припомняме, преди няколко дни лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ предупреди, че възобновяването на инициираните от ООН мирни преговори ще стане при условие, че кипърските гърци се дистанцират от парламентарен вот във връзка с проведен преди повече от 6 десетилетия референдум.

Кипърските турци с условие преди да се върнат на мирните преговори

Кипърските турци с условие преди да се върнат на мирните преговори

Кипър получи независимост от Великобритания през 1960 г.

Миналата седмица кипърските турци прекъснаха преговорите заради спор около историята на Кипър. Преди разрива двете страни постигнаха напредък за сключване на споразумение за обединение на малкия остров като федерация.

Кипърските турци протестират срещу ново законодателство, което прави ежегодното отбелязване на референдум от 1950 г. за съюз с Гърция задължително за изучаване в училищата на кипърските гърци.

Повече от 95% от кипърските гърци подкрепиха обединение с Гърция на плебисцит през 1950 г.

Разрив на преговорите за обединение на Кипър

Разрив на преговорите за обединение на Кипър

Спор за проблемната история на Кипър

По план утре трябва да се проведе нов кръг мирни преговори между Акънджъ и лидера на кипърските гърци Никос Анастасиадис. Но представителят на кипърските турци няма да присъства, според турския канал NTV и представител на кипърските гърци.

"За съжаление преди малко бяхме информирани от ООН, че заплануваната за утре среща няма да се проведе заради отказа на лидера на кипърските турци да участва", написа в "Туитър" говорител на кипърското правителство.

Турските войски трябва да напуснат Кипър, категорични Атина и Никозия

Турските войски трябва да напуснат Кипър, категорични Атина и Никозия

Всяко мирно споразумение трябва да гарантира това

Все още няма отговор от страна на кипърските турци, които настояват парламентът да анулира вота. Анастасиадис призна, че гласуването не е било в подходящия момент, че е погрешно и без значение, но и подчерта, че кипърските турци преувеличават.

Кипър получи независимост от Великобритания през 1960 г., но островът беше разделен 14 г. по-късно, след като турската армия нахлу заради опит за присъединяване на Кипър към Гърция.